Mi van akkor, ha a férjem nem tart el többé?


Kilenc éve kisgyerekes, háztartásbeli anya vagyok, és igazából sosem dolgoztam. Ez sokak számára ijesztően hangzik. Hogy élhet így egy nő? Nem félek attól, hogy itt maradok kisgyerekekkel, munkatapasztalat nélkül?

Bár bízom a Gondviselésben, természetesen nem kísértem Istent és nem is szeretném, ha bárki ezt tenné. Lehet úgy is készülni egy olyan helyzetre, hogy a férj kiesik mint családfenntartó, hogy nem keresünk pénzt. Ezekből szeretnék néhányat leírni.

1. Életbiztosítás – Érdemes a családfenntartónak kockázati életbiztosítást kötni. Már havi néhány ezer forint befizetésével több tízmillió forintot kaphatunk baj esetén.

2. Hitelmentesség – Csak az otthonunkra vegyünk fel hitelt, és igyekezzünk azt is minél előbb kitörleszteni. Az adósságok kifizetéséhez itt olvasható egy jó módszer.

3. Hitelbiztosítás – A házunkra felvett hitelre érdemes kötni ilyet. Ha lerokkan vagy meghal a férjünk, a biztosító kifizeti a tartozásunkat.

4. Megtakarítások, befektetések – Ha megtakarításaink, befektetéseink vannak, akkor azok rendszeresen pénzt hoznak a házhoz. Pl. kamatozik az állampapír vagy bérleti díjat fizetnek a bérlők az ingatlanunkban. Illetve hozzájuk is lehet nyúlni, eladni őket és felhasználni az összeget. Az is hasznos, hogy eleve úgy élünk és a gyerekeink is ahhoz vannak szokva, hogy spórolunk, félreteszünk, nem költünk feleslegesen luxus dolgokra, így nem érne minket sokkhatásként, ha hirtelen kevesebből kéne megélni. 

5. Hasznos tudás, végzettség – Érdemes még (ideális esetben gyermekvállalás előtt) elsajátítani olyasmit, amivel anyaként tudunk pénzt keresni szükség esetén úgy, hogy közben ne kelljen elhanyagolnunk a gyerekeket. Ne legyen az, hogy elveszítik az apjukat és emiatt az anyjukat is, mert be kell állnia a nyolc- vagy tizenkét órás, esetleg többműszakos taposómalomba. Az is lehet, hogy ha nincs ilyenünk, a baj megtörténte után végzünk el valamit, és addig az 1. és 4. pontból fakadó bevételekből élünk meg. Olyan végzettséget javaslok, amellyel részmunkaidőben, délelőtt tudunk dolgozni, mégpedig otthonról (a házunkban vagy online), vagy helyben, ahol élünk, hogy az utazással ne menjen el plusz idő.

6. Anyai, háziasszonyi tapasztalatok felhasználása – Rengeteg tudást és tapasztalatot szerzünk családanyaként is, amelyet felhasználhatunk, ha baj van, pl. kisgyerekekre vigyázhatunk.

7. Tágabb családunk segítsége – Tudom, hogy ez nem mindenkinek adatott meg, de azt gondolom, hogy akinek jó a viszonya a szüleivel, testvéreivel, azokra számíthat egy darabig akár érzelmileg, akár anyagilag, amíg talpra nem áll.

Az az igazság, hogy az egyik dédanyám 1945-ben, végzettség nélkül özvegyült meg öt kisgyerekkel. Ha ő, ráadásul a Rákosi-korszakban szépen el tudta tartani és fel tudta nevelni a gyerekeit anélkül, hogy éheztek volna, úgy gondolom, nekünk, XXI. századi anyáknak ez sokkal könnyebben mehet.

A fentiek miatt én egyáltalán nem görcsölök azon, hogy mi lenne velem, ha a férjem nem tartana el. Bízom a Gondviselésben, a bölcs anyagi döntéseinkben, valamint a szeretteimben, és nyugodt szívvel összpontosítok arra, ami most a feladatom.